DVODNEVNI IZLET V VUKOVAR

26. in 27. aprila 2008.

SEVNIŠKI VETERANI V VUKOVARJU

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Sevnica je v skladu z letnim planom dela organiziralo 26. in 27. aprila dvodnevno ekskurzijo v Vukovar. Kljub načrtovani dolgi vožnji in ceni 60 po osebi, se nas je prijavilo za poln avtobus.

Po dobrih petih urah vožnje smo veselo razpoloženi prispeli v Vinkovce, kjer nas je pričakal sam direktor agencije Mare Panonium Tours-a, ki je prevzel nadaljnje vodenje.

Prvi dan je bil namenjen ogledu Iloka, kjer smo imeli v dvorcu kosilo, znamenite katedrale Sv. Kapistrana, iloške vinske kleti z degustacijo in nekaterih znamenitosti v okolici. Ogledov ni zmotil niti dež, ki se je po malem vsiljeval, kajti naš vodnik je znal zanimivosti iz daljne in bližnje  zgodovine tako pestro podajati, da smo na vse ostalo skoraj pozabili. Posebno pozornost je bila seveda posvečena dogodkom v letu 1991. Prvi dan smo zaključili z večerjo in prijetnem druženjem v hotelu Admiral v Vinkovcih.

Naslednji dan nas je takoj po zajtrku isti vodnik spremljal v Vukovar, kjer se nam je pridružil še "dragovoljac", ki je sodeloval v borbah za Vukovar leta 1991. Popeljal nas je na ogled muzeja v kletnih prostorih bolnišnice, Spomen doma Ovčara, spomenika na kraju ubijanja v bližini, pokopališča padlih in Trpinjske ceste, ki ji pravijo tudi pokopališče tankov. Pri treh obeležjih smo v spomin prižgali tudi sveče. Vodnik, tedanji borec, nas je s pretresljivim obujanjem grozljivih dogodkov ob vsakem obeležju pripravil do tega, da smo ga skoraj brez besed poslušali, potem pa smo se pogovarjali o tem, kako je mogoče, da je v človeku toliko "zveri", da povzroča taka grozodejstva.

Po dopoldanskih ogledih je sledilo kosilo in odhod proti domu. Kar nekaj časa je trajalo, da smo po vsem slišanem in videnem spet malo "oživeli", tako, da je bilo na povratku domov na avtobusu spet veselo. Še sedaj, ko se srečamo z nekom, ki je bil z nami, se pogovor začne z besedami "Kako je mogoče …".

Vodstvu Združenju hvala za to ekskurzijo, kajti dala nam je veliko več, kot smo pričakovali, ko smo se podali na pot.

 

Predsedstvo OZVVS SEVNICA

Slike iz Vukovarja