Srečanje Enote za posebne namene (EPN) Sevnica na Primožu 11. junija 2010

Enota za posebne namene Sevnica je ena redkih enot nekdanje TO iz Posavja, ki se vse od konca osamosvojitvene vojne leta 1991 redno vsako leto sestaja na družabnem srečanju. Tudi letos smo se dobili, da proslavimo dvajsetletnico njene ustanovitve novembra 1990.

Tokrat smo se dobili v zidanici Ladislava Zgonca na Primožu, srečanje pa smo združili s slavnostno sejo predsedstva OZVVS Sevnica pod vodstvom Slavka Hočevarja. Pridružila pa sta se nam tudi Ernest Breznikar - Enč, poveljnik Posavskih teritorialcev v letih 1990 in 1991 in njegova soproga Ana, oba tudi pripadnika MSNZ 1990-1991. S svojim obiskom pa nas je počastil tudi predsednik veteranov iz Krškega, tovariš  Zdenko Mohar.

Tokratno skupno srečanje je bilo namenjeno proslavitvi že kar visoke obletnice ustanovitve MSNZ in EPN v letu 1990 in podelitvi spominskih priznanj nekaterim sevniškim teritorialcem.

Po uvodnem pozdravu predsednika Slavka Hočevarja in izvedbi (Slavnostnega veteranskega dejanja) nas je slavnostno nagovoril nekdanji komandant občinskega štaba TO Sevnica Ivan Božič. Orisal je pot sevniške TO in MSNZ v pripravah na osamosvojitveno vojno. Zahvalil se je vsem pripadnikom EPN za nesebično in pogumno držo v skoraj enoletnem angažiranju na nalogah, ki smo jih morali opraviti od ustanovitve, pred in potem med vojno in takoj po vojni, vse do odhoda zadnjega vojaka JA iz Slovenije.

Zatem pa nas je z dolgim, zelo čustvenim nagovorom prijetno presenetil naš dobri prijatelj Enč. Nanizal nam je težave, s katerimi se je tudi sam srečeval v času, ki ga proslavljamo. Tudi on se nam je zahvalil za vse, kar smo v tistem času žrtvovali in še posebej poudaril, kako malo se o tistih časih ve danes. Položil nam je na srce, naj se še naprej srečujemo, saj to v današnjih časih ni več običajno. Dejal je, da se tako kot mi,  srečujeta v Posavju le še ostali dve EPN enoti iz Krškega in Brežic. Očitno nas povezuje neka posebna energija, pridobljena v času, ki smo ga tedaj doživeli. Vsi ostali pripadniki TO te moči nimajo več. Dejal je tudi, naj svoja doživetja tistega časa vsak po svojih močeh prenašamo na naše mlajše rodove.

Po uvodnih nagovorih sta Ivan Božič ter Drago Slukan, nekdanji poveljnik sevniške EPN, podelila trem pripadnikom EPN in enemu pripadniku Sevniške čete - udeleženke bitke v Krakovskem gozdu, posebna spominska priznanja. Ta so dobili Gorazd Hrovat, Stane Fabjan, Karol Radej in Silvester Imperl.

Srečanje smo nadaljevali dolgo v noč in zaključili ob dobri hrani in pijači gostitelja ter s športnimi igrami, ki so redni spremljevalec vseh naših letnih srečanj.

 

Tekst in foto: Ljubo Motore

Nekaj posnetkov s srečanja.
Več slik s srečanja.