Izlet v neznano (Žužemberk)
10. september 2016

Sevniški veterani v dolini Krke

V soboto, 10. septembra smo se udeleženci izleta v neznano odpeljali z dvema avtobusoma proti Dolenjski. Skrivnost, kam gremo, je prvi uspelo uganiti gospe Faniki Zemljak. Zapeljali smo se do Žužemberka k cerkvi  Sv. Mohorja in Fortunata, ki je bila med NOB požgana in v devetdesetih letih skoraj na novo zgrajena ter pred desetimi leti dopolnjena z orglami. Izredno bogata notranjost in tudi zunanja in okoliška ureditev dajeta griču poseben pomen. Na platoju je tudi spomenik z imeni približno štiristotimi, med II. Sv. vojno umorjenim domobrancem  v župniji.

Od tu smo se zapeljali na sosednji grič, kjer je grobnica-kostnica in spomenik z imeni  1150 padlih partizanov in sodelavcev v celotni  Suhi krajini. Po kasnejšem pripovedovanju vodičke, rane medvojnih grozot pri prebivalcih še vedno niso zaceljene in še vedno obremenjujejo tudi nove generacije.

V gostišču Koren ob reki Krki smo bili toplo sprejeti na malico v kruhovih lončkih, sledil je voden ogled gradu, kjer smo se seznanili tudi z zgodbami iz daljne zgodovine in nekdanjim pomenom Žužemberka.

Na travnatih površinah smo izvedli tekmovanje v metanju bombe v cilj. Sledilo je kosilo v spremstvu harmonikaša. Po kosilu pa sta bili na vrsti zabavni  tekmovanji  v "lovljenju rib" ter "tek v vrečah". Nekateri so se tudi popeljali v kanujih po Krki. Sledila je razglasitev rezultatov tekmovanj in pot proti domu. Pred mrakom pa smo se v samooskrbi še okrepčali na avtocestnem počivališču Dul nad Trebnjem. Postanek se je zaključil z veselim petjem.

Dobra organizacija in vodenje  izleta, marljivi organizatorji tekmovanj, dobra gostinska postrežba in lepo vreme, se je zlilo v nepozaben dogodek.

Hvala vsem!

Janez Levstik

 
 
 
 
Več slik