Proslava na Medvedjeku ob 25. obletnici osamosvojitve

 

OZVVS Trebnje je 19. 6. 2016 na Medvedjeku pripravilo slovesnost v počastitev Dneva državnosti ter 25. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije.

Prireditev je potekala v spomin na 25. obletnico spopada enot Teritorialne obrambe z enoto JLA 28. 6. 1991.

Slavnostni govornik je bil predsednik RS, Borut Pahor, ki je bil tudi častni pokrovitelj slovesnosti.

Iz OZVVS Sevnica so se proslave udeležili štirje veterani s praporom.

(Citat Marka Kotarja, sekretarja OZVVS Trebnje)

27. junija 1991 je bila na tem prostoru zaustavljena kolona vozil enote protizračne obrambe JA, ki je bila namenjena v notranjost samostojne države Slovenije, z namenom izvršitve agresije na novonastalo državo. Naslednji dan, 28. junija je prišlo do oboroženega spopada med silami JA in obrambnimi silami RS. V tem spopadu so padle prve žrtve med pripadniki enot TO in med civilisti. V spopadu je bil smrtno ranjen pripadnik TO, Franc Uršič, na bližnji kmetiji pa je bil z letalskim izstrelkom ubit domačin Anton Kotar. V koloni vozil, ki so se nahajali na cesti za barikado, pa je bilo ubitih tudi sedem tujih voznikov tovornih vozil. V spomin na žrtve bodo so bili položeni venci k spomeniku na Medvedjeku.
Predsednik Republike Slovenije je v svojem govoru poudaril, da je potrebno takšne obletnice praznovati s ponosom: "Če Slovenci ne znamo biti ponosni na osamosvojitev kot prelomni trenutek v naši zgodovini, najbolj slaven morda med vsemi, na kaj naj bodo potem ponosni naši otroci, na kaj, kaj naj bo hrbtenica njihovega ponosa v prihodnosti!"

Predsednik OZVVS Trebnje, Matjaž Malenšek je opozoril, da veterani vojne za Slovenijo ne bomo dopustili, da si zasluge za osamosvojitev RS prilaščajo posamezniki: »Na Medvedjeku si ni nihče – in niti ne dovolimo, da bi si prisvajal zasluge za bitko, kajti zasluge za zaustavitev kolone imajo vsi, ki so bili tukaj navzoči!« Nikakor pa ni dopustno, da bi se bitka na Medvedjeku izkoriščala v namene medsebojnega političnega obračunavanja.

Več slik