V ČETRTEK 3. JULIJA SE JE NA SAVI PRI BLANCI ZGODILA TRAGIČNA NESREČA, V KATERI JE UMRL USTANOVNI ČLAN NAŠEGA ZDRUŽENJA TOVARIŠ KRISTIJAN JANC

Nekrolog o KRISTIJANU JANCU
(1960-2008)


Slovo je težko. Spomini živijo.


KRISTIJAN JANC je bil zaveden Slovenec, človek pokončnih, odločnih in pogumnih dejanj, čustven in umirjen sogovornik, vzoren oče in mož, čudovit tovariš in prijatelj, ki je znal prisluhniti ljudem in je vedno vedel kaj hoče in zmore.


Njegova pot "Upornika z razlogom" se je pričela sredi leta 1990, ko je bil kot zanesljiv in pogumen človek vključen v projekt MSNZ-90 in je na svojem domu od septembra 1990 do začetka junija 1991 tajno hranil oborožitev teritorialne obrambe občine. S to oborožitvijo je bil v začetku vojne leta 1991 oborožen Vod za posebne namene TO občine Sevnica, ki je bil udeležen v večini pomembnih borbenih aktivnostih v Posavju. Osamosvojitvena vojna 1991 ga je kot rezervnega poročnika zatekla na dolžnosti komandirja prvega voda 112. Jurišnega odreda teritorialne obrambe Posavja.


Za pogum in zasluge v osamosvojitveni vojni Slovenije in za razvoj veteranske organizacije je prejel odlikovanje "Zlati znak MSNZ-90", spominski znak "Republike Slovenije ob 15. obletnici MSNZ-90", bronasto medaljo "MSNZ-90", zlato medaljo "Obranil Posavje 1991" in najvišje veteransko priznanje Posavja, plaketo "POSAVJE 91" ter številna druga priznanja in pohvale.


Bil je ustanovni član našega združenja, ki danes šteje preko 450 članov. Ves čas je bil aktiven pri izvajanje naših projektov, zlasti na področju zagotavljana materialnih pogojev za delo OZVVS Sevnica.


Dragi soborec, tovariš in prijatelj Kristijan!


Iskrena hvala za Tvoj neprecenljiv prispevek k našim skupnim naporom za dosežene uspehe v obrambi in razvoju naše svobodne demokratične republike Slovenije, njeni prepoznavnosti ter uspešnosti v veliki družini evropskih narodov.


Veterani vojne za Slovenijo Posavja smo ponosni, da si bil naš soborec in tovariš. Ponosni smo, da smo Te poznali in lahko s Teboj sodelovali.


Za vse Tvoje plemenito in požrtvovalno delo se ti članice in člani OZVVS Sevnica in veteranskih organizacij Posavja iskreno zahvaljujemo.

 
Ohranili te bomo v lepem in trajnem spominu.Veteranke in veterani OZVVS Sevnica in Posavja.

Fotografije z odkritja spominske plošče na Jančevi domačiji 30. junija 2006

Predsednik OZVVS Sevnica je na občini Sevnica v žalno knjigo vpisal naslednje:

 

ŽIVLJENJE - TO NISO DNEVI, KI SO MINILI, TEMVEČ DNEVI, KI SMO SI JIH ZAPOMNILI!

VETERANI OZVVS SEVNICA SI BOMO SODELOVANJA Z VAMI ZAPOMNILI IN SE GA S PONOSOM SPOMINJALI.

ISKRENA HVALA ZA VSE.

Predsednik OZVVS Sevnica

 

V isti tragični nesreči je umrl tudi naš član Bogoslav Peklar z Blance.